Hemoglobina glicozilată este o parte a hemoglobinei care circulă în sânge și care este legată de glucoză. Acest indicator se măsoară în %. Cu cât mai mult zahăr este în sânge, cu atât mai mare este % de hemoglobină glicozilată. Această analiză importantă de sânge este importantă în caz de diabet zaharat sau suspiciuni în privința aapriției acestuia. Ea indică destul de exact nivelul mediu de glucoză în plasma sanguină din ultimele 3 luni. Permite diagnosticarea la timp a diabetului și încperea terapiei. Sau îi arată pacientului că nu are de ce să-și facă griji pentru că nu are diabet.
Trebuie să concretizăm din start că normele HbA1C la copii sunt aceleași ca și la adulți. Această analiză poate fi folosită pentru diagnosticarea diabetului la copii și, cel mai important, pentru a controla eficiența terapiei. Adolescenții diabetici își corectează, adesea, regimul, doar înainte de investigație, îmbunătățindu-și indicatorii zahărului în sânge, exagerând, astfel, rezultatele pe care le-au obținut în privința controlului diabetului. Cu hemoglobina glicozilată este imposibil să facă la fel. Această analiză arată exact dacă diabeticul a încălcat regulile de tratament în ultimele 3 luni sau le-a realizat întocmai. Puteți citi, de asemenea, articolul despre Diabetul zaharat la copii.
Alte denumiri ale acestui indicator:
· HbA1C;
· Pur și simplu A1C.
Analiza de sânge pentru hemoglobina glicozilată este comodă pentru pacienți și medici. Ea are anumite avantaje față de analizele de sânge pe stomacul gol și testul de 2 ore pentru toleranța la glucoză. Și iată care anume sunt avantajele:
· Analiza pentru hemoglobina glicozilată poate fi recoltată la orice oră, nu neapărat pe stomacul gol;
· Ea este mai exactă decât analiza de sânge pe stomacul gol, permite identificarea mai devreme a diabetului;
· Se realizează mai repede și mai simplu decât testul de 2 ore pentru toleranța la glucoză;
· Permite identificarea cu exactitate a prezenței sau lipsei diabetului;
· Oferă o imagine clară despre cât de bine și-a controlat diabeticul nivelul de zahăr în sânge în ultimele 3 luni;
· Indicatorul hemoglobinei glicozilate nu este influențat de aspectele de scurtă durată ca răcelile sau situațiile stresante;
· Un sfat bun: când veți merge să efectuați analiza de sânge, verificați-vă, totodată, și nivelul hemoglobinei HbA1C.
Analiza de sânge pentru hemoglobina glicozilată poate fi efectuată nu doar pe stomacul gol. Ea poate fi efectuată și după masă, după acitivitățile sportive, chiar și după consumul de alcool. Rezultatul va fi la fel de exact.
Această analiză se recomandă la diagnosticarea diabetului de tip 1 și 2, precum și pentru a controla eficacitatea terapiei.
De ce NU depind rezultatele analizei:
· Ora la care se recoltează sângele;
· Dacă se recoltează pe stomacul gol sau după masă;
· Administrarea medicamentelor, cu excepția pastilelor pentru diabet;
· Activitățile fizice;
· Starea emoțională a pacientului;
· Răceala sau alte infecții.
De ce trebuie efectuată analiza de sânge pentru hemoglobina glicozilată
În primul rând, pentru a determina prezența diabetului zaharat sau pentru a estima riscul de îmbolnăvire de diabet. În al doilea rând, pentru a aprecia, în caz că diabetul deja există, cât de bine îi reușește pacientului să-și controleze boala și să-și mențină nivelul de zahăr aproape de cel normal.
Acest indicator se utilizează în mod oficial (la recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății) pentru diagnosticarea diabetului din anul 2011 și a devenit foarte comodă pentru pacienți și medici.
Normele hemoglobinei glicozilate
Rezultatul analizei, % |
Ce semnifică |
< 5, 7 |
Metabolismul glucidelor este bun, riscul de diabet este minim |
5,7-6,0 |
Diabetul nu este încă prezent, dar riscul este crescut. Este timpul să recurgeți la dieta slab-glucidică pentru a preveni boala. Trebuie să vă informați și în privința sindromului metabolic și a insulinorezistenței. |
6,1-6,4 |
Riscul de diabet este foarte mare. Adoptați un mod sănătos de viață și, în special, dieta slab-glucidică. Nu mai aveți timp de amânat. |
≥ 6,5 |
Se pune diagnosticul „diabet zaharat”. Trebuie să efectuați teste suplimentare pentru a confirma sau infirma diagnosticul. Citiți articolul „Diagnosticarea diabetului de tip 1 și 2”. |
Cu cât mai mic este nivelul hemoglobinei la pacient, cu atât mai bine s-a compensat diabetul său în ultimele 3 luni.