Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a publicat date privind anul 2015 și care estimează nivelul mortalității din țara noastră. Datele sunt alarmante: medicii observă o creștere a numărului de decese în toate categoriile. Datele moldovenești privind cauzele mortalității nu diferă aproape deloc de tendințele actuale din lume.
Singura diferență este nivelul crescut al accidentelor rutiere și al diferitor intoxicații.
Primele trei locuri sunt ocupate de: bolile sistemului cardio-vascular, bolile oncologice și cele ale sistemului digestiv.
Ministrul sănătății R. Moldova, Ruxanda Glavan, a declarat că nivelul înalt de decese la vârste tinere poate fi scăzut prin consolidarea forțelor statului și ale cetățenilor. Sistemul de protecție al sănătății presupune consultații anuale în scop profilactic pentru toate categoriile de cetățeni. Dar medicii de familie sunt convinși că atitudinea responsabilă a fiecărui om față de sănătatea sa este în stare să reducă simțitor numărul de decese.
Mortalitatea din cauza bolilor sistemului cardio-vascular. În această categorie liderul este boala coronariană a inimii în formă acută sau cronică. Deseori, afecțiunile inimii pot decurge asimptomatic sau pot declanșa simptome alarmante: respirație sacadată, aritmii și dureri în piept, care sunt ignorate. Printre factorii negativi, care influențează apariția afecțiunilor cardio-vasculare și care nu pot fi modificați, se numără predispoziția genetică, precum și vârsta, sexul. Dar există și factori, influența cărora poate fi redusă.
O nocivitate aparte pentru inimă prezintă asemenea boli ca:
- Diabetul zaharat;
- Hipertonia;
- Bolile rinichilor.
Este necesar controlul sistematic al următorilor indicatori:
- Nivelul de glucoză în sânge;
- Nivelul de colesterol;
- Nivelul tensiunii arteriale.
Schimbările în modul de viață: respectarea dietei care conține fructe, legume, cereale și carne slabă, efortul fizic moderat, efectuat cu regularitate, și renunțarea la fumat sunt în stare să micșoreze riscul de îmbolnăvire de două ori.
Mortalitatea din cauza bolilor oncologice. Este important să țineți minte că diagnosticarea la timp a bolilor oncologice mărește probabilitatea de a vă trata. Deoarece uneori boala poate decurge asimptomatic, este necesar să excludeți pe cât e posibil influența factorilor nocivi. Există multe teorii care explică cauzele îmbolnăvirii de cancer, dar majoritatea savanților consideră că factorii nocivi acționează împreună. De aceea cea mai bună recomandare medicală este respectarea recomandărilor medicale care țin de adoptarea unui mod sănătos de viață:
- Consultațiile anuale în scop profilactic și controlul obligatoriu al indicatorilor sângelui;
- Tratarea la timp a proceselor inflamatorii din organism. Aceasta va ajuta sistemul imunitar să lupte mai ușor cu potențialele probleme.
- Alimentația rațională, bazată pe micșorarea consumului de grăsimi animale, zahăr și produse din carne procesată.
- Renunțarea la fumat și la consumul băuturilor alcoolice.
- În cazul geneticii nefavorabile, puteți efectua analiza la markerii tumorali.
Medicii de familie și psihologii ne atenționează să nu ne temem să mergem la medic pentru că ne este frică de un eventual diagnostic grav. Statisticile mondiale arată că, la etapele incipiente, bolile oncologice sunt foarte posibil de tratat. Nu trebuie să vă bazați de metode populare și pe medicina netradițională, deoarece, chiar dacă astfel de mijloace nu sunt nocive, ele sunt o pierdere ireversibilă de timp. Iar timpul este esențial pentru un tratament reușit.
Mortalitatea din cauza bolilor sistemului digestiv. Cele mai periculoase boli care duc la decesul precoce sunt diverse hepatite, cancerul hepatic și ciroza hepatică. De starea ficatului depinde, în mare parte, starea întregului sistem digestiv. De aceea trebuie să țineți cont de faptul că omul modern este supus multor pericole:
- Din cauza răspândirii hepatitelor, trebuie să efectuați periodic analize de laborator la virușii hepatitelor B, C, D. Dacă ați suferit o intervenție chirurgicală, aveți tatuaje, mai mulți parteneri sexuali, atunci astfel de analize trebuie efectuate o dată la 6 luni.
- Ficatul este afectat de consumul incontrolabil de medicamente, excesul de alimente prăjite, grase și alcool. De aceea, după 40 de ani se recomandă efectuarea analizelor de sânge la probele hepatice. Aceste investigații de laborator vă vor ajuta să determinați la etape incipiente schimbările negative care au loc în celulele ficatului.
În Moldova funcționează programe naționale, orientate spre profilaxia hipertensiunii, determinarea diabetului zaharat și diagnosticarea incipientă a cancerului mamar. Medicii-practicanți sunt convinși că depășirea stereotipurilor și atitudinea conștientă față de propria sănătate, susținută prin protecția și atenția statului față de o astfel de problemă poate duce la creșterea duratei de viață.
Vă așteptăm în centrul nostru “Eurolab” pe adresa: Chișinău, Botanica, bul. Traian, 7/1.
Vom fi bucuroși să vă răspundem la întrebări la numerele de telefon: 022 944 944 și 069 944 944.