Este puțin probabil că vom afla vreodată, dacă oamenii care locuiau în epoca de piatră s-au confruntat sau nu cu stresul, în acele timpuri. Oare cît de mult îi afecta o vînătoare de mamut eșuată? Oare mult timp, strămoșul nostru, stătea închis în peștera sa, cu fața la perete, neavînd parte de careva beneficii sau avantaje din partea tribului? Și cu atît mai mult, nu vom afla niciodată, care a fost impactul acestor evenimente a vieții antice, asupra duratei vieții. (Măcar din motiv că cauzele de deces subit sau prematur în acele zile a fost semnificativ mai mare decât în zilele noastre „dificile”).
Psihologia modernă susține, că stresul urmat de foctorul de mobilizare, așa cum a fost la începutul omenirii, demult a devenit ca un blestem pentru populația din secolele XX-XXI. Stresul, înafară de faptul că reprezintă un fenomen atît psihologic cît și fiziologic, a devenit și un “fenomen cultural”. Cauza stresului pentru un om modern, sunt cerințele excesive din partea societății precum și a individului de la sine însuși.
Este bine cunoscută influența negativă a stresului, asupra organismului uman în general. Sînt mii de recomandări cum să rezistăm la stres, cu toate acestea, nu sunt diminuate efectele dăunătoare. Oamenii raționali sunt foarte conștienți de toate daunele negative provocate de stres, asupra corpului uman, încercând să evite situațiile stresante. În această privință, este important să fie înțelese urmatoarele lucruri:
- Este posibil de a se evita stresul
- Care este cel mai eficient mod de a face față stresului
- Poate avea stresul vre-un efect benefic
Cum se poate evita stresul. Civilizația modernă înaintează mii de cerințe catre omenire, de cele mai multe ori omul nu este în stare să le facă față acestora. Suntem supuși să ne înecăm într-o mare de informații negative și inutile. Rezultatul fiind lipsa bruscă de emoții pozitive. Este bine cunoscut faptul, că starea psihologică are un impact negativ asupra stării fizice. În primul rînd, în așa caz, are de suferit:
- Sistemul cardiovascular: creșterea tensiunii, apare riscul unui atac cerebral sau a unui atac de cord;
- Sistemul digestiv: probabilitate mare de a se înbolnăvi de ulcer stomacal sau gastrită;
- Sistemul endocrin: apar diverse tulburări hormonale care pot duce la obezitate, diabet si alte boli autoimune.
Pentru a nu genera și a nu alimenta emoțiile distructive este necesar de a dobîndi cîteva obiceiuri utile.
- Din fluxul zilnic de informații este strict necesar de a separa ceea ce este necesar, important și întradevăr Încercați să vă puneți întrebarea „Ce risc eu de a pierde dacă nu voi afla informația dată?”.
- Concentrațivă asupra emoțiilor pozitive. Atrageți atenția asupra emoțiilor, evenimentelor și știrilor cu semnul „+”. Din start, aceasta va necesita un efort aparte , dar cu timpul, obiceiul dat se va produce automat.
- Învățați careva tehnici simple de meditație. Acesta poate fi un simplu exercițiu de respirație, sau de a vă ocupa cu yoga, precum și mersul pe jos obișnuit. Orice activitate fizica, urmată de cea mai ușoară starea de oboseală, contribuie la acumularea de energie care ajută la eliminarea stării de stres. Un ceai bun intr-un loc linistit :).
Modalitate eficientă de a face față stresului: Stresul cronic provoacă mari daune organismului. Dacă suferiți de insomnie, de o stare psihologică instabilă, dureri de cap de lungă durată, probleme de digestie, atunci, cel mai probabil, stresul a trecut sub forma cronică. Este important de știut, că problemele de ordin psihologic sînt mereu însoțite de înrăutățirea stării fizice. Dacă simțiți că nu sunteți capabili de a face față simptomelor de stres, nu amînați și nu neglijați o vizită la medic. Terapeutul vă poate prescrie diferite sedative, deasemenea și medicamente pentru profilaxie și susținerea generală a organismului.
Efectele benefice ale stresului: Cît de paradoxal nu ar suna, dar stresul are și careva efecte pozitive asupra organismului. Acesta ne impune să ne schimbăm, să să ne reamintim și să ne gîndim la valoarea propiei existențe, ne învață să cautăm soluții noi pentru rezolvarea diverselor probleme care apar foare des pe parcursul vieții, mai ales în lumea noastră modernă.
Stresul, care nu este continuu, este capabil de a „antrena” sistemul dumneavoastră imunitar, precum și sistemul psihic, într-un fel sau altul, călind organismul. Veți deveni mai rezistenți la diverși factori negativi care vin din exterior, aceștea fiind foarte frecvenți în viața modernă. În situațiile de stres, organismul se mobilizează, utilizînd efectiv energia disponibilă acumulată, în așa fel luptînduse cu tot felul de bacterii și infecții.
Psihologii și medicii ne sfătuiesc să nu ne fie frică de stres. Dacă nu este posibil de a-l evita, cea mai bună soluție ar fi, de a utiliza o situație stresantă în scopul propriului beneficiu.
Și nu uitați, dacă o perioadă lungă de timp, nu sunteți în stare de a face față stresului desinestătător, trebuie neapărat să recurgeți la un specialist, acesta poate fi un terapeut.
In centrul „Eurolab” primeste un specialist bun, doctor terapeut de categoria superioara cu un stagiu de 35 ani doamna Svetlana Suetnova.
Programarea se face la 022 944 944; 079 944 944.
Va asteptam cu grag: bd. Traian 7/1, Botanica, Chisinau.
Vă dorim multă sănătate!