СА 72-4 reprezintă oncomarcherul cel mai sensibil în diagnosticarea cancerului gastric. Valorile de referinţă a СА 72-4 în serul sanguin sunt 0-4,6 UI/ml. Dacă ca valoare-limită este acceptat nivelul 3UI/ml, atunci СА 72-4 are specificitatea 100% şi sensibilitatea 48% pentru carcinomul gastric în diagnosticul lui diferenţial cu formaţiunile de volum benigne ale tractului gastrointestinal. СА 72-4 este un marcher important în monitorizarea evoluţiei maladiei şi eficacităţii tratamentului carcinomului gastric. Nivelul marcherului CA 72-4 corelează cu stadiul maladiei. După intervenţia chirurgicală, concentraţia CA 72-4 se întoarce la normal pe parcurs de 3-4 săptămâni. Acest oncomarcher este mai sensibil în depistarea recidivelor maladiei în comparaţie cu CEA.
СА 19-9 ocupă locul II ca importanţă printre oncomarcheri în diagnosticarea carcinomului gastric. Majorarea nivelului lui se observă la 42-62% din pacienţi cu cancer gastric. Sensibilitatea СА 19-9 constituie 29% în caz de cut off la nivelul peste 100 UI/ml.
La pacienţii cu cancer al stomacului şi esofagului este crescut nivelul CEA. După o intervenţie chirurgicală radicală, în absenţa complicaţiilor, nivelul CEA scade considerabil. Examenul ulterior este necesar de efectuat la distanţă de 2-3 luni, după dispariţia modificărilor inflamatorii, apoi până la 2 ani – o dată în 2 luni, o dată în 6 luni – pe parcursul anului trei şi în continuare – o dată pe an.
În neoplaziile gastrointestinale a fost depistată majorarea nivelului de lactoferină în sânge. La pacienţii cu cancer esofagian nivelul lui mediu constituie 1836+574 ng/ml, în cancerul gastric – 1946+536 ng/ml şi în cancerul intestinal – 2088+474 ng/ml. Implementarea complexă a acestor teste creşte semnificativ sensibilitatea şi specificitatea testării.