mun.Chişinău, str. Alba Iulia, 21   harta

  • Ru
  • Ro

(+373) 22 944 944 (+373) 69 944 944
  Blvd. Traian 7/1, Chisinau

Insomnie (tulburari de somn)

Tulburarile de somn pot include dificultati de adormire, somn superficial cu treziri frecvente si vise neplacute si treziri timpurii. Problemele legate de insomnie sunt frecvente in cazul bolilor functionale ale sistemului nervos. Situatia de conflict in familie sau la serviciu, regim necorespunzator de lucru si odihna, ore de munca pe timp de noapte pot provoca tulburari de somn.

Gandurile obsesive neplacute asociate cu unele momente din zilele urmatoare interfereaza cu somnul, cu anxietatea fata de viitor, frica de noaptea nedormita care urmeaza, de starea sanatatii sale. Trezirile repetate insotite de frica (vise neplacute) formeaza un sentiment de letargie generala, slabiciuni de dupa somn.

Durerile de cap cu sentimentul de discomfort pot provoca dezechilibru emotional cu urmari de reactii neurotice.

Trebuie de luat in vedere faptul  ca tulburarile de somn pot fi unul din simptomele de aparitie sau de acutizare a bolilor mintale (schizofrenie, epilepsie, depresie).

Des, tulburarile de somn insotesc depresie endogena, caracterizata prin trezirea timpurie pe un fundal de dispozitie scazuta. Psihozele seniale si involuntive se caracterizeaza prin trezire prematura.

Bolile organice ale creierului, gen encefalita, tumorile, meningita, leziuni cerebrale traumatice, afectarea circulatiei cerebrale, hidroencefalita, pot fi insotite de tulburari de somn. In cazul acestor boli se atesta o scadere a nivelului de veghe si cresterea somnolentei.

In cazul aterosclerozei vaselor cerebrale se dezvolta somnolenta pe timp de zi si insomnie pe timp de noapte.

Tulburarile de somn sunt observate in cazul patologiilor ale glandelor endocrine si bolilor metabolice.

La fel si decompensarea diabetului zaharat poate fi insotita de tulburari de somn, ce pot fi un vestitor al comei diabetice.

Tulburarile de somn sunt frecvente in hipertiroidism, cand adormirea este dificila si somnul superficial este caracteristic. Acest lucru este remarcat si in perioada climacterica.

In cazul in care perioadele de insomnie depasesc mai multe zile, este necesar de adresat la medic pentru consultatie si ulterior tratament.

Spitalizarea este necesara doar in cazul in care tulburarile de somn sunt unul din simptomele unor boli grave de baza.

In cazul tulburarilor de somn legate de patologia organelor sistemului endocrin se recomanda de efectuat un examen ecografic (uzi).

Facebook