mun.Chişinău, str. Alba Iulia, 21   harta

  • Ru
  • Ro

(+373) 22 944 944 (+373) 69 944 944
  Blvd. Traian 7/1, Chisinau

Eurolab deschide Școala de diabet

Cine dintre noi nu a auzit de diabetul zaharat, o maladie cronică de care suferă peste 350 mil. de oameni în lume! Percepțiile incorecte asupra bolii conduc inevitabil la acțiuni incorecte atât din partea pacientului, cât și a rudelor acestuia. Ca rezultat, și starea fizică, și cea psihologică a omului sunt afectate. Experiența SUA, a Canadei și Germaniei demonstrează – instruirea bolnavilor privind controlul maladiei ajută la evitarea complicațiilor și obținerea unui tratament eficient.

În Moldova, ștafeta de combatere a diabetului a fost preluată de Centrul de Medicină de Laborator Eurolab. Din luna noiembrie a acestui an, specialiștii experimentați ai Eurolab încep să susțină seminare gratuite pentru pacienții diabetici. Medicul-endocrinolog, Stepan Șuparschi, conducătorul Școlii de diabet,  ne-a povestit ce va reprezenta aceasta.

Să începem de la început. Ce este diabetul zaharat?

Diabetul zaharat este un nivel sporit cronic de zahăr în sânge, care apare din cauza faptului că în organism nu se mai asimilează glucoza.

Există tipul I și II de diabet – la prima vedere, două maladii similare. Care este diferența, totuși?

Tipul I de diabet zaharat se depistează în principal la o vrstă tânără (în 10-15% dintre cazuri) și cere aplicarea imediată a injecțiilor cu insulină. Mult mai des se întâlnește diabetul de tipul  II (aproximativ în 85-90% dintre cazuri). Din acest grup de pacienți fac parte persoane de vârstă matură, mai frecvent supraponderate,  alecăror rude suferășiele de diabet. Adică diabetul zaharat de tip ulIIuneori se transmite prin ereditate.

În ce mod un om poate înțelege că ar putea să aibă diabet zaharat înainte să ajungă la medic?

Simptoamele și semnele principale ale maladiei sunt: setea, micțiunea frecventă și abundentă, starea de slăbiciune generală, iar uneori și slăbirea nemotivată.

Care sunt consecințele posibile ale diabetului zaharat?

Diabetul zaharat provoacă modificări serioase în organismul bolnavului, afectând vasele și capilarele, ca rezultat se dereglează alimentarea cu sânge a diferitelor organe. Deseori, apar complicații periculoase: afecțiuni ale inimii, rinichilor, ochilor, membrelor.  La fiecare al doilea bărbat diabetul conduce la probleme serioase cu erecția.

Cu care probleme bolnavii se confruntă zilnic?

Așa cum boala este cronică, ea îi cere persoanei anumite restricții în alimentație, administrarea zilnică a medicamentelor, controlul permanent al nivelului de glucoză în sânge. Să nu uităm că bolnavii deseori se confruntă cu apariția unor tulburări psihologice.

Cât de actuală este problema diabetului zaharat pentru Moldova, în prezent?

Oficial, în Moldova se numără circa 70 000 de bolnavi și această cifră crește continuu. Este important să accentuez că la fiecare doiagnostic stabilit revine 1 caz de diabet zaharat nedepistat. Astfel, avem în țară peste 140 000 de bolnavi.

Pentru ce e nevoie de Școala bolnavului de diabet zaharat, dacă există medici curanți și diferite surse de informație?

Incontestabil, azi, există multe posibilități de obținere a informației, dar sensul Școlii este acela de a ameliora componenta psihologică a sănătății, nu doar de a informa teoretic. Noi tindem sincer să-l ajutăm pe cel care suferă de diabet să dezvolte motivația care îi este foarte necesară ca să combată afecțiunea cu succes. Altfel vorbind, pentru a obține o compensație îndelungată și dirijabilă a diabetului zaharat, noi oferim metode de pedagogie terapeutică.

Care sunt avantajele acesteia?

În primul rând, pacientul fiind în grup începe să-și dea seama de faptul că nu este singurul care se confruntă cu această problemă. Parțial, schimbul  de experiență între pacienți contribuie la aceasta. În al doilea rând, seminarele la Școală au loc sub formă interactivă și aceasta permite extinderea maximă a propriilor cunoștințe despre maladie, or, nu este complicat să trăiești cu diabetul, dacă cunoști cum! În al treilea rând, rudele îi acordă pacientului un sprijin serios, de aceea și acestea pot participa activ la seminarele noastre.

Ce număr de persoane trebuie să fie în grup?

Optim – între  10 și 15 persoane.

Să-i înveți în aceleași probleme  pe pacienții diferiți ca vârstă și nivel intelectual este o sarcină complicată, medicul îi va face față?

Sunt convins că abordarea individuală și atitudinea binevoitoare față de pacient îi sporesc interesul pentru instruire. Dacă vom reuși să-i suscităm omului dorința de a învăța, iar aceasta va conduce la ameliorarea considerabilă a stării și dispoziției sale, deci, toate nu sunt zadarnice și încă o viață mai continuă.  În anumite cazuri, vom “conecta” psihologi și psihoterapeuți experimentați la lecțiile noastre.

Ce reprezintă seminarele de la Școala de diabet?

Fiecare seminar include însușirea unor abilități teoretice și practice pe parcursul unei ore. Scopul instruirii este nu atât completarea cunoștințelor, cât schimbarea progresivă a percepțiilor pacientului asupra maladiei și tratamentului acesteia, și a comportamentului care conduce la capacitatea adevărată de a dirija diabetul zaharat în colaborare cu medicul.   Sarcina principală a Școlii este să învățăm să obținem compensarea stabilă a maladiei. Credeți-mă, acest lucru poate fi învățat urmând un curs de instruire la Școala de diabet a Eurolab.

Vă puteți programa personal și pe cei apropiați la seminarele Școlii de diabet, apelând numerele de telefon ale serviciului informații al Eurolab:

022 944 944

069 944 944

022 944 945

Chișinău, bd.Traian, 7/1

O viață mai bună, o Viața mai lungă!

Facebook