mun.Chişinău, str. Alba Iulia, 21   harta

  • Ru
  • Ro

(+373) 22 944 944 (+373) 69 944 944
  Blvd. Traian 7/1, Chisinau

Diagnosticul de nivel mondial acum și în Moldova!

«Sănătate!» — ne începem discuția, uneori fără să ne gândim măcar la sensul cuvântului rostit. «Sănătate!» — ne-a spus centrul de medicină de laborator EuroLab și ne-a deschis larg ușile în lumea medicinei de generație nouă. «Medicina 4P» a devenit platforma conceptuală a Eurolab, care definește direcția principală în dezvoltarea Centrului: atitudinea  personalizată față de om, realizată  prin prognoză, profilaxie, tratament și alegerea stilului de viață individual. În centrul atenției acesteia este omul sănătos, iar scopul ei este de a îmbunătăți radical calitatea și durata vieții prin intermediul tehnologiilor avansate și gestionării sănătății.

Pe 18 octombrie, fondatorii centrului medical EuroLab, Alexandr Mereuța și Ludmila Scvorțova, și-au invitat partenerii și prietenii la festivitatea dedicată inaugurării oficiale a centrului. Nașterea unui laborator de diagnostic atât de modern este un eveniment semnificativ pentru Republica noastră.  Conform spuselor prim-viceministrului Ministerului Sănătății, Octavian Grama, Moldova a devenit a patra țară după SUA, Rusia și Luxemburg în care a fost înființat un centru medical care se ocupă de problemele de sănătate la nivel molecular, cu aplicarea nanotehnologiilor și a biochipurilor.

După cuvintele de salut și tăierea solemnă a panglicii roșii, am fost invitați în excursie prin laboratoare. Și iată că poarta spre lumea sănătății la nivel de ADN s-a deschis în fața mea.

Pacientul ajuns în centrul EuroLab urmează procedura de înregistrare în rândul electronic, obține un talon care îi reglementează itinerarul ulterior prin centru – fiecare pacient cunoaște exact unde și când are de mers. Sistemul de evidență electronică cuprinde și perfectarea fișei medicale, care are loc la recepție. În continuare, conform itinerarului ,  vizita la specialist sau, dacă există trimiterea la investigația corespunzătoare, – la cabinetul de efectuare a analizelor. Și pentru că un cabinet medical nu este în măsură să ne surprindă, în timpul primei vizite de informare am preferat să mergem în laboratoare.

Prelevarea materialului biologic pentru analize se efectuează în cabinetul de proceduri cu ajutorul unor eprubete cu vid, care se macrhează automat cu un cod de bare unic, eliminând orice posibilitate de confundare și substituire a datelor. După această procedură, eprubeta călătorește prin laboratoare, unde biomaterialul pe care îl conține este supus investigațiilor prin intermediul unor stații automatizate sub controlul operatorului.

Analizele clinice obișnuite (a urinei, a sângelui, a spermei) au un rând “de cabinet” scurt – în laborator, eprubetele, după ce au fost primite, se plasează în așa numitele analizatoare automate care transmit rezultatele investigației direct pe formular, ocolind etapele de transcrieri și transferări. Ca rezultat, întregul proces de analiză deseori durează doar câteva minute. Acest lucru a devenit posibil datorită sistemului informațional care întrunește într-o rețea unică întregul utilaj al EuroLab.

Iar dacă e nevoie de testare ADN,  sunt antrenate laboratoarele de genetică. Apropo, caracterul unic al centrului medical constă în faptul că Eurolab se ocupă de medicina predictivă – depistarea predispoziției la anumite maladii. Aceasta se efectuează tocmai cu ajutorul testării ADN. În timpul primei excursii, ne-a fost prezentat și utilajul pentru separarea ADN din celulele de sânge și analiza ulterioară a acestuia. Fără a intra în amănunte tehnice, voi spune că am văzut un asemenea utilaj doar în serialul «Doctorul House».

Cu ajutorul analizei ADNla central

EuroLab este posibilă:

stabilirea predispoziției personale lamaladii cardiovasculare: accidental vascular cerebral și infarctul ischemic, hipertensiunea arterială,  ateroscleroză,  trombofilie, patologiiobstetrico-ginecologice

evaluarea riscurilor pentru sănătate legate de solicitări fizice

selectarea preparatelor medicamentoase potrivite anume pentru Dvs.

Lista completă a serviciilor, dar și costul acestora se pot afla pe site-ul www.eurolab.md. Pe lângă testele genetice, centrul oferă serviciipe direcții precum:

– Investigații clinice generale

– Citologie

– Biochimia sângelui, a urinei, a spermei

– Analizele fermenților și hormonilor

– Diagnosticul molecular al infecțiilor

– Alergodiagnostic

– Spermogramă (cu înregistrare peDVD)

Între specialiștii antrenați în

EuroLab se numără un terapeut, un androlog, un urolog, un nefrolog, un ginecolog, un pediatru, un endocrinolog, un gastroenterolog, un hepatolog, un reumatolog, un hematolog, un dermatovenerolog, un ultrasonografist, un oncolog.

În fond, prima impresie pe care ți-o lasă centrul este confortul. Acesta îți face plăcere. Atmosfera te dispune să-ți încrezi sănătatea profesioniștilor. Am mai vorbit despre aparatele de prima clasă, dar iată că un obiect le-a suscitat interes multor doamne –  fotoliul ginecologic dotat cu colposcop și cu lampă cu fascicul de lumină.

Ne-a fost prezentat și sistemul electronic EuroLab în care se stochează toate rezultatele după încheierea diagnosticului. Doar pe parcursul unei zile,  pacientul poate obține datele privind analizele sale  în orice punct de pe glob care are acces la Internet.

După excursia prin centrul diagnostic, medicul-șef al EuroLab, Alexandr  Mereuța, a răspuns la întrebările noastre.

Planificați colaborarea cu alte centre medicale, private sau publice?

Am semnat deja câteva acorduri de parteneriat cu instituții medicale. Deocamdată, sunt niște clinici private, dar înperspectiva apropiată planificăm o colaborare strânsăși cu instituții publice, și nu doar la nivelul efectuăr iiinvestigațiilor de laborator, darși la alt nivel, conceptual, cu scopulmodificăriiparadigmeimedicinei moderne.

O persoană care a început tratamentul la o altă instituție medicală se poate adresa către Dvs.?

Orice persoană se poate programa și veni în vizită. Serviciul consultativ al centrului EuroLab funcționează la fel ca și în alte centre medicale, cu singura deosebire că ținem istoricul maladiei pacienților noștri sub formă electronică. Toți specialiștii noștri sunt adepții principiului medicinei probatoare și respectă întocmai protocoalele și standardele clinice internaționale. Noi nu practicăm scheme de tratament neaprobate științific sau nerecunoscute de Ministerul Sănătății.

După care criterii au fost selectați specialiștii centrului?

Am selectat îndelung și minuțios echipa de specialiști ai noștri, aceasta a ținut aproximativ un an. Pentru centrul EuroLab, pe lângă aprecierea diplomelor și practica pozitivă, este important ca colaboratorii noștri să împărtășească ideile noastre.

Dvs. sunteți inovatorul medicinei moleculare predictive în țara noastră. Ce puteți spune despre nanotehnologii?

În una dintre direcțiile noastre, medicina predictivă, folosim biochipuri care permit evaluarea mutației îndiferite gene. Datorită biochipurilor, putem obține informația rapid șicalitativ, putem analiza concomitent de la 3-4 până la 25 de mutații în diferite gene. Putem depista la om predispoziția genetică la diferite maladii. Este vorba și despre maladii oncologice, și cardiovasculare, și de problemele cu care femeile se pot confrunta în perioada sarcinii viitoare.  Toate acestea sunt posibile datorită realizărilor biologiei moleculare și geneticii.

Opinia mea despre centrul medical EuroLab, în calitate de pacient care le abordează pe toate la modul critic, este strict pozitivă. Totul e construit în mod clar, laconic și logic, ca de altfel și site-ul www.eurolab.md pe care am găsit toată informația care mă interesează despre specialiștii centrului, spectrul de servicii și, un lucru important, despre prețul fiecăruia dintre acestea. De altfel, rari sunt cei care oferă informații asupra prețurilor proprii.

Vă puteți programa personal și pe cei apropiați pentru consultație, apelând numerele de telefon ale serviciului informații al Eurolab:

022 944 944

069 944 944

022 944 945

Chișinău, bd.Traian, 7/1

O viață mai bună, o Viața mai lungă!

Facebook