mun.Chişinău, str. Alba Iulia, 21   harta

  • Ru
  • Ro

(+373) 22 944 944 (+373) 69 944 944
  Blvd. Traian 7/1, Chisinau

Care vin este mai benefic? Despre beneficiile și nocivitatea vinului

Vinul este un produs discutabil, cercetările asupra folosului și a influenței vinului asupra sănătății efectuându-se de mult timp de către savanți. Părerile despre influența vinului asupra sănătății sunt reciproc contradictorii: unii consideră că vinul este aproape un fel de panaceu împotriva tuturor bolilor, alții văd în vin răul absolut. Această luptă durează de mai mult de un secol, începând cu o concepție medicală privind alcoolismul cronic, datând din anul 1849. În 1933 în SUA a fost chiar introdusă interdicția de a vinde băuturi alcoolice (vin inclusiv), aceasta motivându-se prin faptul că boala a devenit mai puternică decât medicamentul.

65066992

Evident, consumul excesiv de vin duce la diverse consecințe negative: îmbolnăvirea organelor interne, afecțiuni psihice, alcoolism. Însă chiar și apa, băută într-o cantitate de 5 litri dintr-o dată, poate fi cauza insuficienței renale și chiar a morții. Bazându-ne pe ultimele date ale cercetărilor în domeniul influenței vinului asupra sănătății, putem să oferim un răspuns la întrebarea: „Să bem sau să nu bem?”

Studiind influența vinului asupra sănătății, savanții s-au ciocnit de așa-numitul „fenomen francez” – în pofida faptului că francezii consumă o cantitate mare de mâncăruri grase, în țară se observă un nivel scăzut de afecțiuni cardiace. Mai târziu s-a demonstrat că acest fenomen este generat de consumul moderat de vin roșu. Din acest moment au început cercetările amănunțite asupra beneficiilor vinului.

Vinul reprezintă un compus organic foarte complicat, obținându-se în rezultatul așa-numitei fierberi a sucului de struguri. În compoziția sa intră circa 600 de substanțe chimice complicate, datorită cărora băutura capătă un gust și o aromă inconfundabile.

Într-o sticlă de vin există:

  • Apă. Apă pură, care este prezentă în vin din struguri.

  • Etanol. Acesta este alcoolul de bază (dar nu unicul) care se conține în vin. El se formează din zahărul strugurilor în procesul de fierbere. Cu cât mai mult etanol se conține în vin, cu atât mai dulce pare la gust.

  • Zahăr. Mai bine zis, zaharuri: ele, la fel, sunt diferite. Anume de componența acestora depinde tipul de vin: sec, demisec, dulce (de desert).

  • Acid de diferite tipuri, care se află în vin tot de la procesul de fierbere: acid acetic, etc.

  • Tanine. Substanțe care oferă o senzație de pișcături în gură.

  • Antociane. Glicozide vegetale colorate care conferă culoare vinului tânăr.

  • Substanțe aromate, vitamine și substanțe nutritive.

Conținutul de substanțe enumerate anterior depinde de tipul de vin, modul de producere și de vârsta acestuia. În pofida faptului că periodic se afirmă că vinul este nociv, fiind o băutură alcoolică, ultimele cercetări ale savanților au arătat că consumul moderat de vin protejează omul de multe boli. Consumul a 2-3 pahare pe săptămână normalizează presiunea sangvină și previne formarea trombelor și a ghemurilor aterosclerotice. Există date chiar și despre faptul că vinul scade riscul dezvoltării tumorilor oncologice. Pectinele care se conțin în vin accelerează eliminarea metalelor grele din organism. În vin există elemente care corectează nivelul de insulină din sânge, ceea ce este important pentru diabetici și pentru femeile care-și supraveghează greutatea, deoarece nivelul înalt de insulină în sânge crește apetitul.

Dacă e să ne referim la beneficiile vinului, este important de menționat că vinul roșu nu este mai benefic decât cel alb, ele doar au anumite particularități, prezente sau nu  la unul sau la celălalt (sau într-o măsură mai mică la unul sau la altul). Este bine să luați în considerare și că vinurile albe în vârstă au mult mai puține substanțe benefice decât cele tinere.

Vinul roșu

Vinul roșu se deosebește de cel alb prin tehnologia de producere. Pur și simplu la producerea vinului roșu pielița strugurilor oferă băuturii substanțele ei benefice, ceea ce-i conferă culoarea caracteristică. În vinul roșu se conțin mai mulți antioxidanți decât în cel alb. Antioxidanții sunt aliați cunoscuți în lupta cu tumorile oncologice, reducând riscul formării trombelor. Pare incredibil, dar este adevărat: sucul de struguri are mult mai puține calități benefice decât vinul, totuși aceasta nu înseamnă că vinul trebuie consumat fără oprire. La anemie, precum și la pierderea unei cantități de sânge se recomandă consumul de vin roșu, mai ales al cahorului, care conține o cantitate mare de fier organic care crește nivelul de hemoglobină în sânge.

bottles and glasses of wine and assortment of grapes, isolated on white

Beneficiile pentru silueta feminină

Vinul roșu, după cum s-a demonstrat, este benefic nu doar pentru sistemul cardio-vascular uman, influențând pozitiv și talia feminină. Cercetările efectuate pe aproape douăzeci de mii de femei de diferite vârste au arătat că femeile care consumau alcool într-o anumită perioadă de timp luau mai puțin în greutate și deveneau mai puțin predispuse la îngrășare decât doamnele care aveau un mod de viață ce nu includea alcoolul. Au fost luate în considerare și modul de viață al femeilor, precum și alți factori dietetici care puteau să influențeze greutatea femeilor.

Vinul roșu s-a dovedit că controlează mai bine greutatea decât vinul alb și alte băuturi alcoolice naturale.

Consumul moderat de vin roșu – o dată, de două ori pe zi în doze mici poate fi un obicei sănătos, mai ales pentru sănătatea sistemului cardiac, în timp ce excesul de alcool poate avea o influență extrem de nefastă asupra sănătății.

Femeile care au consumat câte 1-2 pahare de vin roșu pe zi au avut o satisfacție sexuală mai mare decât cele care n-au băut deloc alcool. Cercetătorii de la Universitatea din Florența au acumulat date despre 798 de femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani și au stabilit că există o legătură pozitivă între consumul moderat de vin roșu și sănătatea sexuală generală, exprimată în așa-numitul Index al Funcției Sexuale Feminine (Female Sexual Function Index).

Vinul alb

image00Vinul alb, după cum afirmă francezii, este creat pentru potolirea setei, deoarece acesta este mai puțin consistent, în el existând mai puțini flavonoizi și tanine. Totuși, nu putem spune că consumul de vin alb nu are beneficii. Vinurile albe ușoare susțin mușchii cardiaci, ameliorează funcționarea plămânilor, având un aport considerabil și în restabilirea procesului de schimb de substanțe, precum și la anemie. Antioxidanții, chiar dacă sunt prezenți într-o cantitate mai mică, se asimilează mai ușor decât cei din vinul roșu, deoarece au o dimensiune mai mică.

Există și un „dar”

La prezența anumitor afecțiuni este necesară renunțarea la alcool, deci, și la vinuri. Astfel, aceasta se referă la afecțiuni ca:

  • Pancreatita;

  • Nivelul înalt de trigliceride în sânge;

  • Alcoolism;

  • Hipertonie;

  • Depresie;

  • Boala ischemică a inimii.

Încă nu există date definitive despre influența consumului de vin asupra mersului sarcinii și a fătului, de aceea, dacă nu vă este indiferentă sănătatea bebelușului dumneavoastră, este mai bine să vă abțineți de la consumul alcoolului în această perioadă. Medicii recomandă consumul de până la o porție de vin – 120 ml – pe zi. O înghițitură de vin înainte de masă vă va ușura digestia, permițând să faceți față exceselor alimentare, vă va îmbunătăți dispoziția, vă va face viața mai bună, iar comunicare – mai plăcută.

În general, toate lucrurile sunt bune cu măsură. Fiți sănătoși!

Facebook