Conform cercetărilor recente, efectuate de savanții suedezi, un nivel ridicat al hormonului neurotensină la femei este strîns legat de riscul dezvoltării bolilor cardio-vasculare, insultelor, diabetulului, cancerului de sîn. Savanții au atras atenția la nivelul substanței –proneurotensină, care la rîndul său se transformă în neurotensină.
”Proneurotensina – este primul biomarker care independent de alți factori permite determinarea riscului dezvoltării a trei celor mai frecvent întîlnite boli, care reprezintă un pericol pentru sănătatea feminină” – afirmă Olle Melander, Magistru în medicină, doctor, profesor a medicinei interne la Universitatea Lunda, din or. Malmo, Suedia. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în revista asociației medicale americane ”Journal of the American Medical Association”.
Hormonul gastro-intestinal
Neurotensina – este hormonul produs în creier și tractul gastro-intestinal. Neirotensina este produsă după mîncare, în special după consumul alimentelor cu o cantitate sporită de grăsimi. Potrivit lui Melander, acest hormon participă la procesul de digestie a hranei și influențează asupra vitezei cu care aceasta se mișcă prin tubul digestiv, asupra temperaturii corpului și sensibilității la durere. Recent, continuă Melander, savanții au descoperit că pe lîngă cele enumerate, hormonul dat are rolul de reglare a poftei de mîncare și senzației de satietate. Unele cercetări presupun că la oamenii care suferă de obezitate, producerea acestui hormon nu este în regulă. Actualmente, Melander și alți specialiști cred că acest hormon poate influența și asupra riscului atacului de cord, dezvoltării bolilor cardio-vasculare și cancerului de sîn.
Hormonul gastro-intestinal și cercetarea bolilor
Melander și echipa sa, au studiat amănunțit datele despre bărbați și femei, ce au participat la investigația Malmo. Numărul tuturor participanților a atins cifra de 29 000 de persoane aflați în Malmo, Suedia. În cadrul investigației respective, savanții au măsurat nivelul hormonului proneurotenzină, în sînge la 4632 de bărbați și femei, în perioada 1991-1994. Vîrsta medie a participanților la investigație a fost de 57 de ani, iar supravegherea lor a continuat pînă în ianuarie 2009.
Savanții urmăreau, la cine din cei care participau la investigație s-a dezvoltat diabetul, bolile cardio-vascualre inclusiv atacul de cord și insultul, cancerul de sîn, dar și pe lîngă acestea – cine din pacienți a decedat. La femei, în comparație cu bărbații, nivelul ridicat al hormonului respectiv era strîns legat de dezvoltarea diabetului, cancerului de sîn, bolilor cardio-vasculare dar și de decese.
În general, riscul ridicat al deceselor din cauza bolilor cardio-vasculare a constituit 50% , iar riscul dezvoltării bolilor cardio-vasculare – 33%. Cu cît nivelu hormonului a fost mai înalt, cu atît mai înalt a fost și riscul respectiv. Conform spuselor savanților, nivelul ridicat al hormonului produs de tractul gastro-intestinal poate reflecta predispunerea la imbolnăvire. Pe lîngă acestea, ei au stabilit conexiunea, dar nu – cauza și urmările.
Conform afirmațiilor lui Melander,în viitor depistarea unui nivel ridicat al hormonului respectiv va ajuta la identificarea ”riscului ridicat ascuns” la femei care par a nu fi supuse riscului de dezvoltare a bolilor cardio-vasculare sau a cancerului de sîn. Oare de ce așa relație este depistată numai la femei? ”Defapt, noi aceasta nu cunoaștem” – răspunde Melander și continuă ”Investigațiile cu folosirea animalelor, au dat de înțeles că hormonul femeilor – estrogenul, stimulează creșterea celulelor producătoare de neurotenzină, ele fiind supuse mai mult influenței acestui hormon decît bărbații ”.
În cadrul cercetării, Melander a stabilit că la femei nivelul proneurotensinei este cu mult mai ridicat decît la bărbați, însă mecanismul de influențare a acestui hormon asupra riscului de dezvoltare a îmbolnăvirilor nu este cunoscut încă pînă la urmă. Melander a inventat și a patentat folosirea proneurotenzinei la prognozarea îmbolnăvirilor. Co-investigatorul este președintele companiei, care deține drepturile asupra acestui brevet de invenție ”Sfingo Tek GmbX”.
Perspectivele
”Cercetarea respectivă, neapărat va stimula interesul continuu față de neurotensină și a rolului ei probabil, în patologia bolilor omului” – afirmă B. Mark Evers, Magistrul în Științe Medicinale, directorul Centrului de cancer Marka, în Universitatea din Kentucky. Potrivit spuselor lui, posibilitatea de utilizare a hormonului în rolul de marker de prognozare, poate da șanse pentru o intervenție din timp și prevenirea îmbolnăvirii.
”Atît timp, cît nu sunt efectuate cercetările următoare, este recomandată micșorarea cantității grăsimilor folosite” – afirmă Evers și continuă – ”Hormonul respectiv este produs ca răspuns la consumul grăsimilor. Respectiv, consumul alimentelor cu un nivel de grăsimi scăzut, poate micșora producerea neurotenzinei”.