În timpul actual, bolile alergice sunt foarte larg răspîndite, iar numărul lor și complicațiile permanent cresc.
Alergia alimentară
În zilelel noastre circa 10% din copii și 5 % din maturi suferă de alergie alimentară. Marea parte din alergenii alimentari – proteinele alimentelor de proviniență naturală și respectiv cele mai alergenice produse sunt cele care au în componența sa un nivel de proteine mai ridicat. Proteinele alimentare alergenice – sunt termo și acido stabili, rezistente la acțiunea fermențiloror digestivi.
Nu există un top stabil a ”popularității” alergenilor alimentari, respectiv în diferite părți a globului el arată diferit. Exact aceiași ciocolată practic nici o dată nu cauzează alergie la aborigeni ce trăiesc pe malurile lacului Paraiba-du-Sul, cu un sirop slab fiert din boabe de cacao, aici deja de multe secole sunt hrăniți bebelușii scutiți de laptele laptele matern.
Cele mai cunoscute și frecvente tipuri de alergie alimentară sunt:
Arahidele și nucile de pădure
Aici se includ: unt de arahide, asorti din nuci și nucușoarele la bere. O treime din oameni ce suferă de alergie la arahide(care la rîndul său este o plantă de fasole, sau așa nunmită nucă de pămînt) se ciocnesc cu alergie la un singur sau mai multe tipuri de nuci care cresc în copaci. Nucul, migdalele, nucile caju, fisticul, nuca pecan, nuca braziliană, alunele, castanii, nuca macadamia, nucile de cedru și altele.
Ouăle
Unii oameni sunt atît de sensibili la proteinele din ouă, încît doar mirosul de la prepararea lor poate provoca o reacție alergică.
Laptele
Laptele de vacă și toate produsele lactate, inclusiv și untul, laptele bătut, cașcavalul, cașcavalul gras, frișca, amestecul dinte lapte și frișcă, înghețata, brînza de vaci, iaurtul, pudingul și smîntîna. Pe lîngă acestea, mulți (dar nu toți) oameni care suferă de alergie față de laptele de vacă, sunt la fel de sensibili față de proteine, care se conțin în laptele de capră sau de oaie.
Peștele și moluștele
Diferite sorturi de pește ca tonul, somonul, somul, etc. Crevetele, crabii, omarul, racii, etc.
Grîul
Pasta, crupele, pîinea și tărîța pe baza grîului, germenii de grîu, nucleele bobului de grîu, semolina (un soi de grîu folosit pentru fabricarea pastei), bulgurul (crupă de grîu fiartă și uscată) și glutenul de grîu.
Soia
Laptele de soia, brînză de soia, boabele verzi de soia, izolat proteic de soia, sos de soia, nuci de soia, proteina structurală de soia (structurat de soia).
Cacao și produsele ce îl conțin
Boabele de cacao sunt cel mai iubit produs al gîndacilor ce trîiesc nemijlocit în ele. Respectiv boabele de cacao pleacă la prelucrare împreună cu gîndacii din ei, deoarece de îi elimina este practic imposibil. Acest fact lămurește apariția reacțiilor alergice la unele persoane față de cacao produse. Carapacea gîndacilor este compusă din hitină – o substanță hiperlergenică. Prin urmar, alergia la cacao este eslergia la hitinul nimerit în el.
Unele specii citruși
(Deseori, mandarinele și portocalele) Lămîile, grapefruitul și sweety provoacă alergia considerabil mai rar.
Mierea și alte produse de apicultură
Alergia la miere este un fenomen foarte rar dar destul de periculos. Se consideră că alergia la miere se manifestă nu datorită însuși mierii, dar datorită oplenului ce se conține în ea, care la rîndul său este unul din cei mai puternici alergeni.
Pomușoarele văratice roșii și negre – căpșună, zmeură, coacăză, mure, afine.
Alergia la medicamente
Reacțiile alergice cel mai des se dezvoltă datorită următoarelor preparate medicinale:
- antibiotice, în special grupele de penicilină,
- nesteroide, preparate antiinflamatorii (analgetice, salicilate),
- analgezici locali (anestetici, în special novocaina)
De menționat faptul că otrăvirea cu aspirină și preparate produse pe baza acidului salicilic constituie 20% din toate intoxicațiile medicinale acute.
Manifestările, alergiei la medicamente pot fi foarte diferite – începînd cu o mîncărime ușoară și sufocare, pînă la afecțiuni grave ale pielii, organelor interne (inimii, ficatului, rinichilor) și a șocului anafilactic.
Alergia la insecte (alergia la înțepăturile insectelor)
- Înțeparea de hymenoptera (albină și viespe ), care poate provoca reacții alergice extrem se complicate inclusiv pînă la șoc anafilactic. Cel mai des întîlnit alergen care provoacă dezvoltarea alergiei este veninul albinelor și a viespelor. O reacție normală la înțepătura insectelor deobicei se manifestă prin înroșire și umflătură locală moderată, în timp ce o recție puternică – cu eritemă și umflătură puternică, care poate crește timp de 24-48 de ore, și să se mențină chiar mai mult de 10 zile.
- În timpul inspirației a particulelor corpului și produselor funcțiilro vitale a insectelor (gîndacilor de bucătărie) se pot dezvolta simptomele unei astme bronhiale.
Memoirizați –parfumurile și hainele de culori aprinse atrag insectele (albini și viespi). Ieșind la natură, străduițivă să purtați încălțăminte de tip închis, pantaloni, mîinice lungi , folosiți mijloace de protecție față de insecte produse pe bază naturală. Toate aceste măsuri vă vor ajuta să evitați reacțiile alergice la înțepături.
Manifestațiile reacțiilor alergice
O reacție alergică se manifestă prin amețeală, durri de cap, dispnee, lucru foarte intens a inimii, grețuri, vomă, diaree. La unele persoane pe piele apar iritații, mîncărimi, se dezvoltă umflătura – se umflă buzele, obrajii, mucoasa cavității bucale, limba. În special, este foarte periculosă umflarea laringelui – poate provoca sufocare. În cazuri mai grele, alergia este însoțită de dezvoltarea unor reacții violente (șocul anafilactic): omul iși pierde cunoștința, se întrerupe ritmul respirației și a lucrului inimii. Simptomele sensibilității sporite apar deobicei peste 5-10 minute după administrarea alergenului, dar în unele cazuri peste cîteva ore sau chiar zile. Indiferent de caz, este strict necesar de a chema medicul sau ambulața.
Dacă Dvs. ați observat la sine simptomele alergiei este necesar de a efectua o investigație a sîngelui la panouri nutriționale – este o analiză prescrisă foarte des care permite detectarea reacției alergice la unii reactivi. Este posibilă stabilirea nu doar a reacțiilor alergice existente, dar și a substanțelor care sunt periculoase pentru fiecare persoană în parte. În procesul investigației respective a sîngelui, este analizată starea a unui șir întreg de indicatori. La prescrierea analizei sîngelui la alergeni, medicul ia în considerație vîrsta pacientului, deprinderile lui, plîngerile dar și bolile existente.
Cunoscînd alergenii față de care organismul Dvs. este mai sensibil, veți putea proteja pe sine înșine și pe cei apropiați de la manifestările grele ale alergiei.